אחד מכל עשרה אנשים בעולם סובל מירידה בשמיעה. מעל גיל 60, השכיחות עולה לאחד מכל שלושה, והיא מגיעה למחצית מבני 73 ומעלה[1]. הטעות החמורה ביותר כשמדובר במכשירי שמיעה, היא הנטיה לדחות את התחלת השימוש בהם. הקשרים המשפחתיים שלנו בפרט, עם בני-זוג, ילדים ונכדים, והקשרים החברתיים בכלל – תלויים ביכולת לשמוע ולהגיב.
אנשים שאינם שומעים היטב מתרחקים מסביבתם, מתכנסים בעצמם – וחשופים יותר להידרדרות ביכולותיהם הקוגגניטיביות. מחקר בן 4 שנים בהשתתפות 5,000 נבדקים מצא קשר ישיר בין ירידת שמיעה, אפילו קלה, שאינה מטופלת ובין ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, עד כדי דמנציה מוקדמת בחלק מהמקרים[2]. בין אם מדובר במי שנזקק למכשיר, ובין אם אלה ילדיו, הדואגים לעתידו: אסור לדחות. גם מי שרכשו כבר מכשיר – אינם פטורים מהדאגה לעתיד השמיעה שלהם. רוב המכשירים בשוק מוצעים במימון חלקי של קופת החולים – הניתן לדגמי כניסה בלבד. חלק גדול ממשתמשי המכשירים הזולים האלה צריכים לחשב מסלול מחדש: להבין שהם יכולים ליהנות משמיעה טובה הרבה יותר, ולעבור למכשירי פרימיום.
וגם בעידן הקניות המקוונות – מכשיר שמיעה אינו מוצר שרוכשים ברשת. המכשירים הנמכרים באינטרנט אינם מכשירי שמיעה המאושרים על ידי משרד הבריאות ומכון התקנים – אלא מגברי שמיעה, שאינם מותאמים אישית. מכשירי שמיעה דורשים התאמה קפדנית ותחזוקה לאורך זמן. כל אדם נדרש להגברה של טווח תדרים שונה. התאמת מכשירי השמיעה מחייבת מומחים מנוסים, וציוד מתאים: מכשירי שמיעה מותאמים אישית אפילו לצורת האוזן ולצבע העור. מה שנדרש הוא מכון מתמחה – ומכשירים איכותיים.

טעות ראשונה של רוכשי מכשירי שמיעה בישראל: הם אינם מתייחסים למכשירי השמיעה כאל השקעה בבריאותם, ובוחרים על פי הסכמי ההנחות של קופות החולים.
ההסכמים האלה מכסים לרוב רק מכשירים בסיסיים ביותר ובטח שלא מכשירי פרמיום, ונחתמים עם מספר מוגבל של יבואני מכשירי שמיעה. מי שבוחרים באופציה הזולה – שומעים פחות טוב, ומרוצים פחות. הוכחה לכך אפשר למצוא מהנתונים לפיהם ממוצע השימוש היומי במכשיר מתקדם עומד על 14.5 שעות – לעומת 9.8 במכשירים גנריים, הנמכרים באמצעות מנגנוני ההחזר של קופות החולים. במילים אחרות: מי שבחרו במכשירים מתקדמים יותר, נהנים מכ- 50% יותר שעות האזנה איכותיות מדי יום. בנוסף, משתמשים במכשירים מתקדמים זקוקים פחות לכיוון ושירות של המכשיר, ומגיעים אל מכון השמיעה רק אחת לשנה בממוצע. לעומתם, משתמשים במכשירים זולים שפחות מרוצים – מה שמוביל אותם להגיע לכיוון מחדש של המכשיר אחת ל- 55 ימים בממוצע, תוך בזבוז זמן ושיבוש שיגרת החיים.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה לשמיעה?
השאירו פרטים
עלות מכשיר שמיעה: החל מ-6000 ש״ח לאוזן.
טעות שניה: ויתור על פונקציות מתקדמות לזיהוי דיבור וניטרול אקטיבי של רעשי סביבה.
מכשירים רבים המכוסים במסגרת הסכמי ההשתתפות של קופות החולים, אינם כוללים מנגנון אוטונומי לזיהוי דיבור (DSB) – ואינם יודעים לעבור אוטומטית למצב המחדד ומגביר את טווח התדרים של דיבור אנושי. בדומה לכך, המכשירים האלה גם אינם יודעים לבצע ניטרול אקטיבי של רעשי הסביבה בטכנולוגיית (ANR). ויתור על שני הכלים האלה – הזמינים במכשירי פרמיום – אומר איכות שמיעה פחות טובה, ודווקא בנקודות החשובות ביותר: קשרים אנושיים וסיטואציות מאתגרות.
טעות שלישית: בחירה במכשיר מבוסס סוללות – ולא במכשיר שמיעה נטען.
מכשיר נטען אינו סתם גימיק. התעסקות יום-יומית עם סוללות זעירות, צורך בהחלפה דווקא ברגעים החשובים ביותר, חובה לשאת איתך בכל רגע נתון גם סוללות להחלפה – כל אלה מובילים בסופו של דבר להימנעות משימוש במכשיר, או לשיבושים בעת השימוש בו. מכשיר פרמיום נטען חוסך את ההתעסקות המיותרת הזאת, ומבטיח שמיעה איכותית ובלתי מופרעת לכל אורך היום.
טעות רביעית: הם חוששים שמכשיר שמיעה יבלוט ויפגע במראה החיצוני שלהם.
מכשירי שמיעה פרמיום מהדור האחרון כמעט אינם נראים ומותאמים אישית: הם מצטיינים במימדים קטנים במיוחד, נסתרים מהעיין – וניתנים להתאמה לתווי הפנים, למבנה האוזן, ואפילו לגוון העור. כך, המכשירים הקטנים והמשוכללים ביותר המיובאים לישראל שוקלים 2 גרם וגודלם כגודל גרעין קטן של זית.
ירידה בשמיעה מחייבת טיפול מיידי ואיכותי. לדברי פרופ' רפי קרסו, פרופסור למדעי המוח ומערכת העצבים מאוניברסיטת בר אילן, מומחה בנוירולוגיה וטיפול בכאב, מנהל המחלקה הנוירולוגית (בדימוס) בביה"ח הלל יפה בחדרה, "ירידת שמיעה שאינה מטופלת מובילה להתדרדרות בדיסקרימינציה או במילים פשוטות יותר, ביכולת להבחין ולהבין מילים ודיבור. כשאנחנו מתקשים לשמוע ולהבין לאורך זמן, עצב השמיעה מתנוון, כמו כל עצב בגוף שלא מקבל גירוי לאורך וזמן. עצב שמתנוון כבר לא יוכל לחזור לתפקד באותה הצורה, והמצב אינו הפיך", חשוב לזכור ששמיעה טובה עוזרת לנו לתקשר, אי טיפול בשמיעה באופן טוב מוביל להתדרדרות קוגניטיבית ואף יכול לגרום לדימנציה (שיטיון) בשלבים מוקדמים של החיים, זאת על פי מחקרים רבים מאוד שנעשו בתחום שצאו קשר בין ירידות שמיעה אפילו קלות שאינם מטופלות לבין דמנציה וירידה קוגניטיבית בגיל צעיר יחסית.
פרופ' קרסו הוא גם היועץ המקצועי לתחום הנוירולוגיה של מכון ד״ר גל מכשירי שמיעה. ד״ר גל מכשירי שמיעה פועלת בישראל מעל חמישה עשורים ומספקת פתרונות שמיעה למאות אלפי ישראלים בעזרת מכשירי השמיעה המובילים והיוקרתיים ביותר. רשת המכונים – בתל אביב, ירושלים ורעננה – בחרה להתמקד בפלח השוק האיכותי ביותר, מה שהוביל אותה גם להפוך ליבואן הבלעדי של מכשירי השמיעה והציוד הרפואי המשוכלל והמתקדם בעולם, תוצרת החברות המובילות בתחום, דוגמת BHM, HANSATON, ו- RESONANCE.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה לשמיעה?
השאירו פרטים
עלות מכשיר שמיעה: החל מ-6000 ש״ח לאוזן.
מאמר של פרופסור קרסו המנהל המקצועי לתחום הנוירולוגיה של חברת גל
מחקר על הקשר בין פגיעה קוגניטיבית לירידת שמיעה שאינה מטופלת של פרופסור באומן – אנגלית
מחקר על הקשר שבין ירידת שמיעה לדמנציה בכתב העת NEUROR – אנגלית