במאמר נסביר איך מאפשרים שיפור הבנת דיבור, סינון רעשים מתקדם, התאמה אישית באמצעת AI וכמו כן על האתגרים והמגבלות.
כולם מדברים על בינה מלאכותית במכשירי השמיעה, גם כשטכנולוגיה כזו אינה תמיד נמצאת שם, אנחנו רוצים לעשות בשבילכם סדר ולהסביר מה היא בינה מלאכותית במכשירי השמיעה ומה היא עושה.

בעשור האחרון, תחום מכשירי השמיעה עבר מהפכה טכנולוגית משמעותית. אחד הגורמים המרכזיים לשינוי זה הוא שילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) במכשירי שמיעה. מאמר זה יסקור את ההתפתחויות העיקריות בתחום, היתרונות שהן מביאות למשתמשים, והאתגרים העומדים בפני התעשייה.
התפתחות הבינה המלאכותית במכשירי שמיעה
- מערכות למידת מכונה: מכשירי שמיעה מודרניים משלבים אלגוריתמים של למידת מכונה המסוגלים ללמוד מהרגלי השמיעה של המשתמש ולהתאים את עצמם בהתאם. מערכות אלו מנתחות דפוסי שמיעה לאורך זמן ומבצעות התאמות אוטומטיות לשיפור חוויית השמיעה.
- עיבוד שפה טבעית: טכנולוגיות AI מתקדמות מאפשרות למכשירי שמיעה לזהות ולהבדיל בין סוגי דיבור שונים, רעשי רקע, ואפילו טון רגשי בדיבור. זה מאפשר למכשיר להדגיש את הקול הרצוי ולהפחית רעשים לא רצויים.
- רשתות נוירוניות עמוקות (ANN – Artificial Neural Network): שימוש ברשתות נוירוניות עמוקות מאפשר למכשירי שמיעה לבצע עיבוד אותות מורכב בזמן אמת, מה שמשפר את איכות השמע ומפחית עיוותים, בעזרת הטכנולוגיה הזו המכשירים המתקדמים מסוגלים לחקות את פעולת המוח שלנו ולהפחית באופן הזה את העומס הנוירולוגי והקוגניטיבי.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה לשמיעה?
השאירו פרטים
עלות מכשיר שמיעה: החל מ-6000 ש״ח לאוזן.
- התאמה אישית משופרת: מערכות AI לומדות את העדפות המשתמש ומתאימות את הגדרות המכשיר באופן אוטומטי לסביבות שמע שונות, כך שהמשתמש לא צריך לשנות את תוכניות המכשיר כפי שהיה נהוג לעשות שנים רבות, יש לציין שישנם מכשירי שמיעה אשר מתהדרים במספר תוכניות רב, אבל מכשירים בעלי טכנולוגיית AI יכולים לייצר באופן עצמאי תוכניות חדשות בהתאם ללמידה שלהם את המשתמש.
- סינון רעשים מתקדם: אלגוריתמים חכמים מסוגלים להבדיל בין מקורות קול שונים ולהתמקד בדיבור תוך הפחתת רעשי רקע, הדיבור שלנו ממוקם ברובו בין תדר 500Hz-4,000Hz, מכשירי השמיעה בעלי היכולת הזו מסוגלים לזהות צלילים שאינם דיבור ובהתאם לכך לתת להם פחות הדגשה מתדרי הדיבור והכל באופן אוטומטי.
יתרונות הבינה המלאכותית במכשירי שמיעה
- שיפור הבנת דיבור: טכנולוגיות AI מסוגלות לשפר את הבנת הדיבור גם בסביבות רועשות או מורכבות, במחקר שפורסם באוקטובר 2022 ובו נשאלו 4,560 משתמשי מכשירי שמיעה, מה הכי מפריע להם בחיי היומיום, תשובתם היתה הבנת דיבור בסביבה רועשת. בזכות הטכנולוגיה החדשה הבנת הדיבור הפכה להיות פשוטה יותר ומכל זווית, המכשיר אשר לומד את הסביבה יכול לאתר את כיוון הדובר במרחב ולהתמקד בו בזמן שיש רעשים שמפריעים להבנה, כך יכול המשתמש ליהנות מהבנה טובה יותר את הדובר בכל סביבה רועשת.
- אינטגרציה עם מכשירים חכמים: טכנולוגיית הAI מאפשרת אינטגרציה חלקה עם סמארטפונים ומכשירים חכמים אחרים, מה שמאפשר שליטה מתקדמת ומעקב אחר ביצועי המכשיר ואורך החיים של המשתמש.
טכנולוגיות AI ספציפיות במכשירי שמיעה
- מערכות זיהוי סביבה אקוסטית: אלגוריתמים מתקדמים מזהים את הסביבה האקוסטית (למשל, מסעדה, רחוב סואן, חדר שקט) ומתאימים את הגדרות המכשיר בהתאם.
- עיבוד דיבור בזמן אמת: טכנולוגיות AI מאפשרות עיבוד דיבור מהיר ומדויק, מה שמשפר את הבנת השיחה גם בסביבות מאתגרות.
- מערכות למידה פרטנית: אלגוריתמים לומדים את העדפות המשתמש הספציפי ומתאימים את עצמם לאורך זמן, מה שמוביל לחוויית שמיעה מותאמת אישית באופן מלא.
אתגרים ומגבלות
- צריכת אנרגיה: מערכות AI מתקדמות דורשות כוח עיבוד רב, מה שמציב אתגרים בתחום צריכת הסוללה וגודל המכשיר.
- פרטיות ואבטחת מידע: איסוף וניתוח נתוני שמיעה אישיים מעלה שאלות לגבי פרטיות ואבטחת מידע, חשוב לציין כי לא כל מכשיר עומד בתקן אבטחת המידע, יש לבדוק אם המומחה לשיקום שמיעה על כך לפני רכישת המכשירים.
- מורכבות הפעלה: ככל שהמכשירים נעשים מתוחכמים יותר, עולה הצורך בממשק משתמש פשוט ונגיש, במיוחד עבור משתמשים מבוגרים, לדוגמה: מכשירי שמיעה תוצרת Hansaton גרמניה המשווקים בישראל על ידי ד"ר גל, בעלי טכנולוגיה מסוג Focus AI מותאמים אישית למשתמש וכן גם לממשק מיוחד.
מבט לעתיד
מומחי השמיעה צופים שמכשירי השמיעה המתקדמים יבצעו אינטגרציה עם טכנולוגיות לבישות: צפויה אינטגרציה הדוקה יותר בין מכשירי שמיעה לבין מכשירים לבישים אחרים, כמו שעונים חכמים ומשקפיים חכמים.
כמו כן כבר היום עובדים על שיפור ביכולות תרגום בזמן אמת: טכנולוגיות AI עשויות לאפשר תרגום בזמן אמת של שפות זרות ישירות דרך מכשיר השמיעה ובכך לאפשר לנו להבין ולדבר כל שפה בזמן אמת.
ואולי גולת הכותרת של העתיד, התאמה קוגניטיבית אישית: פיתוח מערכות AI שיכולות להתאים את עצמן לא רק להעדפות שמיעה, אלא גם למצב הקוגניטיבי של המשתמש, לרצונות ולצרכים האישיים שלו.
שילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית Focus AI במכשירי שמיעה כמו מכשירים מסדרת AQ NOVA 2024 של Hansaton מסמן עידן חדש בתחום השמיעה המתוקנת. היכולת להתאים באופן דינמי ואישי את חוויית השמיעה, תוך התמודדות עם סביבות שמע מורכבות, מבטיחה שיפור משמעותי באיכות החיים של משתמשי מכשירי שמיעה. עם זאת, אתגרים טכנולוגיים ואתיים עדיין קיימים ודורשים התייחסות מתמשכת מצד החוקרים והמפתחים בתעשייה, חשוב מאוד לציין שכמו בכל טכנולוגיה ישנן גם רמות איכות וביצוע, בישראל כמו בכל העולם משווקים מכשירי שמיעה הנושאים טכנולוגיה מסוג AI אבל היא ברמה פשוטה מאוד ומסוגלת לבצע מספר פעולות בודדות ולפעמים אף לא נחוצות למשתמש, בבואנו לבחור מכשירי שמיעה המכילים טכנולוגיה מתקדמת זו יש לבדוק כי מדובר במכשירים מדור מתקדם ובטכנולוגיה המסוגלת לבצע את הפעולות הנזכרות במאמר זה.
ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתפתח, אנו צפויים לראות מכשירי שמיעה שלא רק משפרים את השמיעה, אלא גם משתלבים באופן חלק יותר בחיי היומיום, מספקים תובנות בריאותיות, ואף מרחיבים את היכולות הקוגניטיביות של המשתמשים. עתיד זה מבטיח לא רק שיפור בשמיעה, אלא גם העצמה כוללת של איכות החיים עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה לשמיעה?
השאירו פרטים
עלות מכשיר שמיעה: החל מ-6000 ש״ח לאוזן.
כל הזכויות שמורות, כותב התוכן יהונתן רוט | גל מכשירי שמיעה