אם גם אתם חשים כאילו ישנם רעשים, זמזומים, צפצופים או רעש באוזניים, לא השתגעתם וככל הנראה הנכם סובלים מטיניטוס (טינטון).

אל דאגה: במרבית המקרים ניתן לטפל ובהצלחה מרשימה, על הטיניטוס ועוד עם פרופ' רפי קרסו - היועץ המקצועי של גל מכשירי שמיעה.

טיניטוס היא תחושה
שבה אנו חשים ברעשים באוזניים אך מקור הרעשים אינו באוזן אלא במוח, הבעיה מוכרת עוד מימי בית המקדש השני. אז למה כיום, כשכבר יש טיפול שעל פי המחקרים מסייע לכ-84% מהסובלים ממנו 
לחוש הקלה משמעותית – אנשים רבים עדיין לא יודעים שהם בהחלט יכולים לשפר את מצבם ואיכות חייהם?

כשמרגישים כאילו שומעים רעשים לא
מוסברים באוזניים, כמו צלצולים, רחשים או זמזומים, המחשבה הראשונה היא שהם בטח יחלפו מעצמם. אם זה לא קורה, חלק מהאנשים יכולים לחשוש ולהאמין שמשהו אצלם פשוט לא בסדר. בפועל, מדובר בבעיה די נפוצה, שעל פי ההערכות, אחד מכל עשרה מאיתנו יחוו אותה בשלב כזה או אחר בחיים, כאשר במקרים מסוימים היא תהיה כרונית – כלומר תימשך זמן רב ולא תחלוף ללא טיפול מתאים.

שמה הרפואי של התופעה הוא טיניטוס (טינטון) והיא מוכרת היטב כבר זמן רב. כמה בדיוק? האזכור הראשון שלה הופיע, תאמינו או לא, בשנה 79 לספירה בתלמוד הבבלי, בסיפורו של הקיסר הרומאי טיטוס, (מחריב בית המקדש השני). המקורות התייחסו לכך שהעונש אשר קיבל הקיסר הרומי מאלוהי היהודים היה בצורתו של יתוש אשר "זמזם במוחו" עד יום מותו. מכאן גם השם הייחודי של התופעה (טיניטוס).

אז למה בכלל מופיעים הרעשים באוזניים?

כיום יודעים
להסביר כי טיניטוס יכול להתפתח כתוצאה מגורמים שונים, שלא תמיד מבינים מהם בדיוק. פרופסור רפי קרסו, המנהל המקצועי תחום נוירולוגיה ב"גל מכשירי שמיעה" מסביר זאת כך: "טיניטוס יכול להיגרם מחוסר שינה ומחקרים מראים שהוא עלול להתפתח כתוצאה מחשיפה ממושכת לרעש חזק. עם זאת, הסיבה השכיחה ביותר להופעתו היא
ירידה בשמיעה, כאשר במקרה כזה, תחושת ה"רעש" באוזניים רק תלך ותגבר ככל שהשמיעה תידרדר. הנתונים מראים כי כ-88% אחוזים מהאנשים שמדווחים על טיניטוס סובלים גם מירידה בשמיעה".

בהקשר הזה, חשוב להבין, כי בעיות שמיעה יכולות להתפתח בלי שאנחנו בכלל מודעים לכך. מומחים מעריכים כי כ-14% מאוכלוסיית העולם סובלים מבעיות כאלו או אחרות בשמיעה, כאשר השכיחות שלהן עולה ככל שמתבגרים כמובן. מעניין להוסיף כי השכיחות של התופעה בישראל גבוהה מהממוצע במדינות המערב – יש שיגידו בגלל השירות הצבאי או זיהום הרעש שרבים כאן נחשפים אליו בשגרה.

אבל ממה בדיוק נובע הקשר בין ירידה בשמיעה לבין תחושת הרעש או הצפצוף באוזניים? פרופ' קרסו מדגיש כי "המוח האנושי זקוק כל הזמן לגירויים – וכשהוא לא מקבל גירויים מסוימים, הוא לפעמים מייצר אותם בעצמו. אפשר להמחיש את זה באמצעות תופעה מוכרת אחרת – כאבי פנטום ("כאבי רפאים"). לפעמים, קטועי איברים מדווחים על כאבים באיבר שכבר לא קיים. זה קורה כי למוח יש זיכרון מאותו האזור והוא משלים באופן אוטומטי את האותות שחסרים לו".

בצורה דומה, כאשר חלה ירידה בשמיעה, המוח חווה ירידה בגירוי החיצוני מהאוזן. לכן הוא "תופס פיקוד" ומתחיל לייצר בעצמו את הצלילים החסרים. אם המצב הזה מוכר לכם, אתם בוודאי מרגישים את הרעש מגיע מהאוזן עצמה, אך בפועל, מקורו באזור במוח בשם הקורטקס האודיטורי, אשר אחראי על עיבוד המידע השמיעתי. "זו חוויה
סובייקטיבית – שהאדם מרגיש ולא ניתן למדוד אותה בכלים רפואיים אובייקטיביים. לכן, גם אם חוסמים את האוזן עם היד לדוגמה – הרעש רק מתגבר כי המקור הוא פנימי".

 

 

 

"התעלמות לא מובילה לשיפור – אלא להחמרה"

כבר בשנת 1990 פיתח פרופ' פאול ג'סטרבוף מאוניברסיטת קימבריג' בריטניה, טיפול לטיניטוס שנקרא TRT – Tinnitus Retraining Therapy. כיום, הנתונים מראים כי כ-84% מהמטופלים בשיטה הזאת חווים הקלה בטיניטוס שלהם תוך זמן יחסית קצר – בלי צורך בפעולות פולשניות או בהתערבות כירורגית. "אלו אנשים שלא פעם הרופאים ממליצים להם גם על טיפול פסיכיאטרי כדי להתגבר על הקשיים הנפשיים שנלווים לטיניטוס, במקום פשוט לטפל בבעיה עצמה מהשורש. זה הטיפול היחיד ששרד את מבחן הזמן ומביא תקווה אמיתית למי שסובלים
מרעשים מתמשכים באוזניים" , מדגיש פרופ' קרסו.

למרבה הצער, על אף קפיצת הדרך שנרשמה בטיפול בטיניטוס בעשורים האחרונים, ישנם עדיין מעט מומחים שאינם מכירים את שיטות הטיפול החדשות ומחזיקים בדעות מיושנות ובתפיסות שגויות בכל מה שקשור לדרכים החדשניות והמוכחות להקל על אנשים שמתמודדים עם המצב הנפוץ.

יהונתן רוט, מומחה לטיפול בטיניטוס בשיטת TRT מזה 14 שנה, מכיר היטב את הבעיה וגם את התסכול של מטופלים שחושבים, ולא בצדק, שלא יוכלו להיפטר מהתחושה המטרידה.

"אני רואה הרבה מטופלים שאומרים להם שהם סובלים מפגיעה בלתי בשמיעה ושאין כל טיפול שיכול להקל על הסימפטומים הטורדניים. יהיו כאלו שיומרו כי הסובלים צריכים ללמוד לחיות עם זה – אבל המידע הזה שגוי, ולצערי הוא עדיין מקובל על ידי חלק מהעוסקים בתחום. הזנחה של הבעיה לא רק שלא תתרום לשיפור המצב – לעיתים היא גם עלולה להביא להחמרה".

איך טיניטוס משפיע על הבריאות?

מחקרים רבים נערכו לאורך השנים על טיניטוס הדגימו מהי בדיוק ההשפעה שלו על מי שחיים איתו. מחקר שפורסם בנושא ב-2013 כלל מידע שנאסף מ-32 מרכזים רפואיים ברחבי העולם, בהם מטפלים בין היתר באנשים שסובלים מטיניטוס. הממצאים הראו כי אצל מטופלים אלו, שיעורם של קשיים נוספים כמו חרדה, מתח, עצבנות, חוסר שינה ובדידות היה גבוה ב-61% מהממוצע.

לכך כאמור מתווספת גם הירידה האפשרית בשמיעה, שלעיתים המטופלים בכלל לא מודעים לכך שהם סובלים ממנה. זאת מכיוון שההידרדרות היא הדרגתית ולא תמיד מייצרת השפעה משמעותית על החיים, לפחות בשלבים הראשונים. את כל אלו, נדגיש, ניתן כאמור למנוע בחלק גדול מהמקרים באמצעות טיפול TRT.

האם ניתן לטפל ברעשים באוזן לבד בבית ובאמצעים טבעיים?

לצד הטיפול המקצועי בטיניטוס, רבים רוצים להבין כמובן אם יוכלו לטפל בבעיה גם בדרכים טבעיות. משום שמדובר בהפרעה נפוצה כל כך – התפתחו סביבה גם לא מעט מיתוסים ותפיסות מוטעות, שגורסות בין היתר כי מזונות או משקאות מסוימים עשויים להפחית את הרעשים.

הנתונים מראים כי בהחלט ישנם גורמים שמעצימים את תחושת הרעש, כמו לדוגמה שתיית קפה, עישון, אלכוהול, תרופות מסוימות ואפילו מתח וחרדה. באופן די אירוני, גם הימצאות בסביבה שקטה מדי, עלולה להעצים את התחושה הזאת. עם זאת, חשוב להדגיש כי הימנעות מהגורמים שהזכרנו כאן ברוב המקרים לא באמת תפתור את הבעיה, בטח אם היא נובעת מירידה בשמיעה וכזכור – זהו הגורם השכיח לטיניטוס בעולם.

 

לכן, כדאי לבחון את דרכי הטיפול החדשניות בתחום, בהן גם טיפול TRT המהפכני, שיעילותו כאמור עומדת על כ-84%.

ד"ר גל , רשת מכוני השמיעה הוותיקה והמקצועית בישראל | קו המומחים 072-3927111 | מרפאות: זמנהוף 32 תל אביב | אגריפס 40 ירושלים | אחוזה 96 רעננה | השרון   

לבדיקת שמיעה/התייעצות:

מלא.י פרטיך ונחזור אליך בהקדם

עקבו אחרינו