טיניטוס או טינטון הינו אותם רעשים הנשמעים כמו צלצולים, רחשים או זמזומים כאילו מקורם בתוך האוזניים עצמן. צפצופים באוזניים הם תופעה נפוצה יחסית ומופיעה בקרב 10% עד 16% אחוזים מהאוכלוסייה כתופעה כרונית; כלומר, לפחות אחד מכל עשרה אנשים יחווה בשלב כזה או אחר של חייו את אותה תופעה.
ישנם מספר גורמים אשר ייתכן ואחראיים על הופעת הטיניטוס, כאשר הנפוץ ביותר מבניהם הינו נזק הנגרם לעצב השמיעה, הגורמים הנפוצים לאותו טינטון עלולים להיות חשיפה לרעש, טראומה אקוסטית, מחלות כרוניות באוזן, מחלות ויראליות, פציעות פתאומיות או מחלות עצבים, אובדן שמיעה (ירידת שמיעה), לחץ דם גבוה או שימוש בתרופות מסוימות.
הרעשים יכולים להופיע באוזן אחת, בשתי האוזניים או כרעשים כלליים שמקורם אינו ברור, כך שהאדם שומע אותם בראשו אך לא מצליח למקם בדיוק איפה. טינטון כזה יכול להופיע בשני אופנים מרכזיים: כצליל דפיקה או הלימה כנגד האוזן, הנשמע מעט כמו דפיקות הלב (מכונה טיניטוס הולם) או כצליל צפצוף או זמזום, המופיע לעיתים בגלים (מכונה טיניטוס סובייקטיבי ממושך).
יש לך רעשים באוזניים "טיניטוס"?, אתם לא לבד אבל זה לא באמת מעודד אתכם.
פתאום קם אדם בבוקר ושומע צפצוף, רחש, זמזום וצלילים אחרים באוזן אחת או בשתיהן. בשלב מסוים מבין אותו אדם שאין מקור חיצוני לרעש שמשגע אותו, אז הוא ניגש לרופא שמבשר לו שהוא סובל מטינטון (Tinnitus). שכיחותה של תופעה זו עומדת על כ 16%- מכלל האוכלוסייה. כאשר שכיחות התלונה הולכת ועולה עם הגיל, ועם הופעתה של ירידה בשמיעה. ישנם שני סוגי טינטון עיקריים: טינטון סובייקטיבי (87%) שפירושו צליל אשר רק האדם המתאר את הטינטון שומע אותו וטינטון אובייקטיבי (13%) שבו שומעים צלילי גוף שונים, דוגמת זרימת דם, תנועות של שרירים קטנים ועוד.
הטיפול היחיד בעולם בטיניטוס (רעשים באוזניים), בעל 84% הצלחה.
במחקר שפורסם בשנת 2013 אשר בדק 32 בתי חולים ומרכזים רפואיים מסביב לעולם, בהם מתבצעים טיפולים בסינדרום הטיניטוס התגלו הנתונים הבאים: יותר מ 61% מהסובלים מטיניטוס סובלים גם מחרדה, מתח, עצבנות, חוסר שינה, בידוד חברתי ופגיעה משמעותית באיכות החיים. רבים מהם סובלים בנוסף לטיניטוס גם מירידה בשמיעה או מהיפראקוזיס, במחקר הגדול נשאלו המשתתפים מה הם ההמלצות אשר קיבלו מרופא הא.א.ג שלהם, התשובות הנפוצות ביותר בהם הם נתקלו היו מתסכלות מאוד, לרוב נאמר להם שמדובר בפגיעה בלתי הפיכה באוזן הפנימית ושאין כל טיפול שיכול להקל על הסימפטומים הטורדניים, על כן, יש ללמוד לחיות עם זה. מידע זה הינו מידע שגוי המקובל עדיין על חלק מהרופאים אשר אינם יודעים לטפל בטיניטוס, דבר שיכול להביא לתסכול רב, ויתור ואף לעיתים להחמרה במצב אצל מי שסובל מטיניטוס.
הטיפול בשיטת TRT – Tinnitus Retraining Therapy אשר פותח בשנת 1990, על ידי פרופוסור ג’סטרבוף, הינו המוביל בעולם והיחיד ששרד את מבחן הזמן, הטיפול מביא תקווה לסובלים מטינטון, שכן מעל 84% מהמטופלים מגיעים לתוצאות טובות תוך זמן קצר יחסית. הטיפול אינו כרוך בפעולות חודרניות או התערבות כירורגית, ואינו מבוסס על מתן טיפול תרופתי פסיכיאטרי, על כן, לטיפולי TRT אין תופעות לוואי, והוא אינו גורם נזק אלא רק מועיל למטופלים.
את הטיפול ניתן לקבל מידי מומחים אשר עברו הכשרה מיוחדת לטיפול בטיניטוס בשיטת TRT באוניברסיטת קימבריג'- בריטניה, בגרמניה ובישראל, מומחים אלו הם גם משקמי שמיעה בהכשרתם, וזאת בשל העובדה כי 93% מהסובלים מטיניטוס סובלים גם מירידה בשמיעה, דבר המשפיע ישירות על הטיניטוס והופך אותו דומיננטי יותר.
ד"ר גל מעמידים לרשותכם כמה מקורות מידע חשובים על הטיפול בטיניטוס:
מאמר בכתב העת היוקרתי NCBI על הטיפול בטיניטוס בשיטת TRT
מחקר בנושא הטיפול בTRT לסובלים מטיניטוס בכתב העת audiologyonline
על הטיפול בטיניטוס מעת יצרנית המכשור הרפואי HANSATON
הסבר מקיף על הטיפול בטיניטוס בעזרת TRT מאוניברסיטת קימבריג' בריטניה
סרטון מכנס מומחים לטיפול בטיניטוס וההסבר על הצלחת הטיפול ב84% מהמטופלים