גל מכשירי שמיעה > חייבים לשמוע > משולחנה של ד"ר יעל גרטי גרוס, הקשר בין ירידת שמיעה לדמנציה
על דמנציה וירידת שמיעה, משולחנה של ד"ר יעל גרטי – מומחית ברפואת א.א.ג.
דמנציה (שיטיון) וליקוי שמיעה הן שתי תופעות שכיחות בקרב אוכלוסיית הגיל המבוגר ולא מעט פעמים מופיעות יחד. מה הקשר בין דמנציה לליקוי שמיעה וכיצד משפיעים אחד על השני? האם ליקוי שמיעה מהווה גורם סיכון להתפתחות דמנציה?
כחמישים מיליון אנשים בעולם סובלים כיום מדמנציה. 10% מאוכלוסיית העולם סובלים מליקוי שמיעה משמעותי, כשליש מתוכם מעל גיל 65. מאחר ושתי התופעות קשורות בגיל מבוגר, לא מן הנמנע כי בהרבה מקרים ישתלבו אחת בשניה.
מחקרים רבים הצליחו להדגים קשר בין השתיים, כאשר הוכיחו כי השכיחות לליקוי שמיעה גבוהה פי שניים במטופלים הסובלים מאלצהיימר, לעומת אחרים בני גילם. נראה כי קיים קשר בין עוצמת הליקוי ודרגת הדמנציה, כך שמטופלים הסובלים מליקוי השמיעה חמור יותר נוטים לסבול גם מדמנציה יותר מתקדמת.
מחקרים נוספים הדגימו קשר ליניארי בין ליקוי שמיעה לדמנציה. במחקר אחד אף הצליחו להדגים כי על כל החמרה נוספת של 10 דציבל בשמיעה, הסיכוי לפתח אלצהיימר עולה פי 1.2.
עם זאת, המכניזם לשילוב בין דמנציה לליקוי שמיעה אינו ברור והוצעו מספר תאוריות המנסות להסביר קשר זה.
עליה בעומס הקוגניטיבי הכרוכה בעיבוד נתונים, בתנאים של ליקוי שמיעה קשה, עלולה לדברי החוקרים להביא לתהליכים נוירו דגנרטיביים שיובילו לדמנציה.
שינויים מבניים ותפקודיים במוח נמצאו בשכיחות גבוהה יותר במטופלים עם ליקוי שמיעה ודמנציה, עד כדי ניוון מוחי באזור האונה הטמפורלית, שם מתבצע רוב העיבוד השמיעתי.
דרך נוספת לקשור בין שתי התופעות קשורה בעובדה שמטופלים הסובלים מלקות שמיעה נוטים להסתגר ואינם נוטלים חלק באינטראקציות חברתיות. כתוצאה מירידה בגירויים סביבתיים וקוגניטיביים, בידוד ולעתים אף דיכאון, עולה הסיכון ללקות בדמנציה.
מסיבות אלו ואחרות, ליקוי שמיעה מהווה גורם סיכון להתפתחות ירידה קוגניטיבית ודמנציה. עם זאת, עדיין לא ברור האם ניתן למנוע דמנציה על ידי שיקום שמיעה מוקדם.
דבר אחד הוכח, במקרה של מטופלים מבוגרים הסובלים מליקוי שמיעה, מכשירי שמיעה משפרים את התפקוד הכללי והחברתי, מעלים את איכות החיים ומעכבים את התקדמות הדמנציה.
במקרה של ירידה בכושר השמיעה, הפרעה בהבנת דיבור בתנאי רעש, קושי לנהל שיחה ו/או צורך בהגברת עוצמת הקול בעת שיחת טלפון או צפייה בטלוויזיה, מומלץ לפנות לבדיקת אוזניים ולבצע בהמשך בדיקת שמיעה מקיפה בהמלצת הרופא/ה.
במידה ואכן אובחן ליקוי שמיעה, מומלץ לפנות ליעוץ להתאמת מכשירי שמיעה בשלב מוקדם ככל שניתן.
יכולת ההסתגלות למכשירי שמיעה גבוהה בהרבה בשלבים המוקדמים יותר של התפתחות הליקוי. כמו כן, גיל המטופל משפיע על מידת ההסתגלות, כך שמטופלים מבוגרים מתקשים הרבה יותר להסתגל למכשירי שמיעה, הן מבחינת תפעול המכשירים והן מבחינת הרכבתם. שיקום שמיעה מוקדם מהווה יתרון משמעותי ומביא להישגים תפקודיים גבוהים יותר תוך זמן קצר יחסית.
כמו כן אתם יכולים ללחוץ על הקישור "למידע נוסף" ולעיין בסקירה מקיפה של ד"ר שטרן מבילינסון על הקשר שבין שיקום שמיעה לירידה קוגניטיבית ודמנציה.
https://cdn.doctorsonly.co.il/2018/06/10_daniel-shtern.pdf
"שיעור הקשישים באוכלוסיית מדינת ישראל נמצא במגמת עלייה, וכך גם שכיחות התחלואה האופיינית בקשישים. ירידה בשמיעה נפוצה ומשפיעה על למעלה משליש מבני 65 שנים ומעלה. קיהיון )דמנציה( אף הוא מהבעיות הנפוצות בקשישים, ושכיחותו מוכפלת כל חמש שנים לאחר גיל 65 שנים. לירידה בשמיעה יש השלכות שליליות רבות, ביניהן פגיעה באיכות החיים ובשביעות הרצון, בידוד חברתי ודיכאון. בשני העשורים האחרונים הודגם במחקרים רבים קשר ישיר בין ירידה בשמיעה לבין ירידה קוגניטיבית. שיקום שמיעה מוצלח מועיל לבלימת השלכות אלו, ולאחרונה הודגם במחקרים קליניים כי שיקום שמיעה באמצעות שתל שבלול הביא לבלימת הירידה הקוגניטיבית. במרבית המטופלים נעשה שיקום השמיעה באמצעות מכשירי שמיעה, אולם מבוגרים רבים אינם מסתדרים עם המכשירים. אומנם שיקום שמיעה עם שתלי שבלול עשוי לסייע במידה רבה כשירידת השמיעה היא חמורה, אך עם זאת רבים אינם עוברים הערכה בשל גילם, למרות עדויות לבטיחות ההליך ותוצאותיו החיוביות. לסיכום, בסקירה זו אנו מציגים את ההשפעה השלילית שיש לירידה בשמיעה על מבוגרים רבים, את העדויות ממחקרים הקושרות בין ירידה בשמיעה ובין ירידה קוגניטיבית, ואת ההשפעה של שיקום שמיעה מוצלח על איכות חייהם של הקשישים ועל הסיכון ללקות בקיהיון"